Het afgelopen jaar ben ik zo bezig geweest met het verder ontwikkelen van mijn bedrijf en bedenken waar ik in de toekomst heen wil met Geschiedenisschrijven, dat ik blijkbaar gaandeweg een beetje uit het oog verloor wat voor leuke klussen er allemaal al zijn langsgekomen in het afgelopen half jaar. En nog op stapel staan de komende tijd!

Zo gaat dat eigenlijk altijd als je een specifiek doel nastreeft: het risico is er dan dat je niet ziet wat voor zegeningen er ondertussen al overal om je heen opdoemen. Dus pas toen ik me aan het voorbereiden was voor een workshop   ‘Jouw passies en talenten: geschikt voor het zzp-schap?’ voor Geschiedenis studenten in Utrecht, en ik een overzichtje maakte van leuke klussen van de afgelopen tijd en de komende tijd, zag ik plots hoeveel gave dingen ik al heb mogen doen en ga doen. Of het nu de twee kennissessies ‘Leiderschap’ bij Pink Elephant waren, of de brainstormsessies voor paleis Rustenhoven, de scriptiebegeleiding of de verscheidene lezingen…..ik heb stuk voor stuk van elke klus genoten.

Hoe bijzonder is dat om over je werk te kunnen zeggen? Ik voel me echt gezegend. En dan heb ik het nog niet eens over de klus voor de Summerschool Utrecht, waar ik niet alleen het onderwijs voor de ‘culture’ cursussen mocht herschrijven en aanpassen, maar ook een International Special Track mocht ontwerpen met een gezamenlijk studieprogramma voor de summerschools van de Universita Cattolica in Rome, de Universiteit Utrecht en de Freie Universität van Berlijn. Aangezien de special track – genaamd The Making of Europe – de geschiedenis van de oudheid tot het heden moest omvatten mocht ik ook eindelijk weer eens mijn historische kennis in de breedte inzetten. Geweldig om ook onderwijs te bedenken voor de 20ste eeuw bijvoorbeeld. Maar naast deze onderwijsklus blijf ik bijvoorbeeld ook de scriptiebegeleiding  met ongelooflijk veel plezier doen. Het feit dat je van een negatief begin altijd toewerkt naar een positief eindresultaat (een grotere dosis zelfverzekerdheid én een goed cijfer) werd mooi onderstreept toen een studente zo een goede scriptie afleverde over Martin Luther King dat deze zelfs als artikel is gepubliceerd! Hoe geweldig.

Maar de echte kers op de taart voor mijn Rome-hart is toch dat ik komende zomer mijn eigen cursus voor advanced Bachelor studenten in Rome ga doceren.  Mijn hart blijft  namelijk toch zeker – ook – bij het academisch onderwijs liggen. Hoe geweldig om de Oudheid, Renaissance en Barok te belichten al docerend en gidsend door Rome. De ochtenden zijn voor de excursies door de stad, de middagen voor colleges gereserveerd. In de ochtenden zijn namelijk de kerken nog open zijn en is het niet te op zijn warmst. Het zal immers in juni en juli flink warm zijn in Rome. Maar och, …nu droom ik op de zaken vooruit. Deze post  ging immers over mijn  activiteiten die ik al verricht heb en nog ga verrichten. Daarom hierin een overzichtje met wat ik zoals heb gedaan en nog ga doen.

Voor nu …Ciao ciao en tot snel

rome

Voor informatie over de special track zie:

 • http://www.utrechtsummerschool.nl/courses/culture/the-making-of-europe-june-july

Natuurlijk kan niet alles geplaatst worden, maar hier een beknopt overzicht:

Aankomende activiteiten

 • Heden – Geschiedenismagazine & Kleio: Schrijven artikelen  (in progress)
 • 8 april 2015 Gastcolleges Pompeii; een virtuele wandeling Johan van Oldenbarnevelt  Gymnasium Amersfoort
 • 15 april  NKV Tilburg, 17 april NKV Utrecht, 21 april NKV Hilversum, 22 mei NKV Dordrecht lezing: Aan tafel met de Romeinen.
 • Juni/juli 2015 – Summerschool Universita Cattolica Roma: doceren The Making of Europe.
 • 27 augustus – Kasteel de Haar: college voor rondleiders Kasteel de Haar; onderdeel van een lange historische traditie.
 • Oktober 2015 – Jeugduniversiteit Rijksmuseum voor Oudheden: college Eten & drinken bij de Romeinen

Recente activiteiten

 • 20 maart  – Workshop op de Arbeidsoriëntatiedag Geschiedenis, UU: Jouw passies en talenten- bruikbaar voor het zzpschap?.
 • Januari / maart – Scriptiebegeleiding  UU &  HvA-studenten.
 • 20 februari – Gastcollege Archeologie, Universiteit Utrecht:  De archeologie van Pompeii: de casus Eumachia
 • December / Februari – Summerschool Utrecht: Culture cursussen ontwerpen en herzien universiteiten van Rome, Utrecht, Berlijn
 • 13 -17 februari – Reinwartd Academie: Examen klus.
 • 11 december – Toneelgroep Amsterdam: Voorbereidende lezing bij het toneelstuk Medea
 • 13 & 25 – november 2 Kennissessies Pink Elephant Naarden & Den Bosch:  Leiderschap van Augustus tot Poetin
 • 27 november – PAN Amsterdam Mieke Zilverberg: Romeinse gustatio
 • September / maart – lezingen NKV Groningen, Dordrecht, Amsterdam & Amersfoort: Aan tafel met de Romeinen; Vrouwen in de Romeinse Oudheid: ideale matrona of powervrouw?; Een parallelle geschiedenis van het christendom en Jodendom; Een virtuele wandeling door Augusteïsch Pompeii.