Over Mij & Geschiedenisschrijven
Een bevlogen historica en oudheidkundige
Met Geschiedenisschrijven richt ik me op vele facetten van het historisch en cultureel bedrijf. Zo verzorg ik bedrijfsworkshops en lezingen, onderwijs en excursies op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur. Ook schrijf en blog ik over allerlei zaken die te maken hebben met geschiedenis in al haar facetten. De gemene deler is veelal om het verband te leggen tussen het heden en verleden.
Wendelijn van der Leest
Historica en oudheidkundige Wendelijn van der Leest is een bevlogen professional die vele facetten van het historische bedrijf samenbrengt. Als spreekster, docent en auteur leert zij u met andere ogen naar het verleden te kijken en daar inspiratie uit te putten. De binding tussen verleden en heden staat daarbij dus altijd voorop. Op deskundige wijze, en met de nodige dosis humor, maakt zij u wegwijs in de fascinerende loop van de geschiedenis en wat het ons nu nog kan brengen. Ik ben:
- Deskundig
- Professioneel
- Sociaal
- Bevlogen, met een vleugje humor
- En ik houd van nieuwe uitdagingen
Bedrijfsmissie
“If you don’t know history, then you don’t know anything.
You are a leaf that doesn’t know it is part of a tree.”
Michael Crichton
“Some would say beauty is an extra, because it is not useful or practical and life can go on without it in more or less the same way. I disagree. [Through experiencing beauty, we develop] a far more intense love of life, an inner world immensely richer and more varied, a more vital connection to feelings, […] a stronger identity, a greater competence of making choices and moving through everyday life […] and a deeper understanding of existence. This is the vital point in looking at the aesthetic experience. Beauty is not like a distant satellite, but like a sun that gives light and live to all areas of our lives.”
Piero Ferrucci, Psychoanalyst
Bovenstaande citaten verwoorden voor mij prachtig wat ik wil met ´Geschiedenisschrijven´. Wat ik wil bereiken is namelijk precies dit: het belichten van de boom (het verleden) en de schoonheid tonen van de geschiedenis en haar spullen. Het verleden kan namelijk zodanig voor het voetlicht worden gebracht dat het actuele ontwikkelingen of problemen in een breder perspectief kan plaatsen – context verzorgen over gelijksoortige ontwikkelingen in het verleden. Er is immer ´niets nieuws onder de zon´ en alles heeft al eens een oplossing gekregen. Of dit nu gaat over je eigen leven en je plek in de wereld of over ontwikkelingen bij een bedrijf; zodra je het perspectief groter maakt, geeft dat niet alleen verbinding, maar creëer je ruimte voor
nieuwe ideeën en het zien van nieuwe opties. De geschiedenis brengt ons dus prachtige verhalen en voorbeelden – die ons eigen leven van vandaag de dag kunnen verbinden met levens uit voorgaande eeuwen – ook brengt het ons schoonheid in de vorm van ´kunst´. Wanneer we oog in oog komen te staan met iets adembenemends moois voelen we ons op een prettige manier even heel nietig; we zijn onderdeel van iets groters. Bedenk maar hoe je je voelt als je voor het Romeinse Colosseum staat of in de Sixtijnse Kapel van Michelangelo. Het in contact komen met het verleden door woord en beeld, kan daarom veel meer brengen dan puur vermaak; het brengt verbinding en een nieuwe visie op de wereld!
Mijn achtergrond en interesses
Ik ben master Ancient Culture and Society (cum laude) en Master of Philosophy in History: Cities, States and Citizenship (cum laude) beiden behaald aan de Universiteit Utrecht. Ik ben echter altijd nieuwsgierig geweest en heb met graagte vakken gevolg bij andere universiteiten en disciplines zoals filosofie, theologie, archeologie, epigrafie en kunstgeschiedenis. Vanaf 2007 heb ik met veel plezier als docent en onderzoeker gewerkt bij de UvA en de Universiteit Utrecht. Ook verzorg ik sinds 2008 lezingen over uiteenlopende onderwerpen en begeleid ik excursies en reizen. Tijdens mijn werk en studie verbleef ik meerdere periodes voor onderzoek in Rome en Pompeii waar ik mijn hart verpandde aan Italië, Rome in het bijzonder. Voor mijn oudheidkundig onderzoek heb ik mij sinds 2003 gericht
op de positie van minderheden in de Romeinse maatschappij, zoals vrouwen, Joden en christenen. Maar ook heb ik me beziggehouden met sociaal-culturele aspecten uit de oudheid zoals sport, vermaak en gastronomie, en religie. Tenslotte ben ik als historica geïnteresseerd in vele perioden van de geschiedenis die de oudheid ontstijgen. In 2006 verscheen Eumachia: Livia van Pompeii van mijn hand. Momenteel werk ik aan artikelen onder andere over historisch leiderschap, dineren in de Romeinse tijd en de rol van Livia , vrouw van keizer Augustus, in het beleid van haar echtgenoot. Hiernaast ben ik een sportliefhebber en ben ik gek op de natuur. Ooit hoop ik ´historische wandelingen´ te kunnen organiseren waarbij ik twee grote liefdes kan verbinden: praten over geschiedenis én wandelen!
Neem ook een kijkje op Social Media
Ik ben actief op Facebook, Twitter en LinkedIn!